Table of Contents
Het is niet erg om te snacken. De sleutel is een duurzame leefstijl. Om een leefstijl duurzaam te maken, moet het een leefstijl zijn die je kunt volhouden. machine gym. Yoga mat. Geen ingewikkelde diëten of extreme trainingsregimes, het is veel beter om kleine aanpassingen te maken en te ontdekken wat bij jou past en waar jij goed bij voelt.
We willen het liefst snel resultaat, maar het gaat vooral om duurzaamheid. Ondanks tegenslagen en bijzondere gelegenheden moet je het kunnen volhouden. Kies daarom een sport die je leuk vindt, dat is beter vol te houden. Kies voor voedzaam eten wat jij lekker vindt. Het hoeft niet perfect, het moet vooral haalbaar voor jou zijn.
Ik zei eerder al dat er geen one-size-fits-all oplossing is om fit te worden. Gezondheid is niet goed te definiëren en bovendien heel erg persoonlijk. Het is afhankelijk van zoveel factoren, zoals opvoeding, genen, gedrag, enzovoort. Je hebt daar bovendien niet de volledige controle over. Je kunt onverhoopt ziek worden, een ongeluk krijgen, opgebrand raken van je werk.
Ik denk van niet. We hoeven niet allemaal continu te streven naar de beste versie van onszelf. Zo heb ik bijvoorbeeld last van acne - machine gym. Dat is pijnlijk en maakt me onzeker, maar verder voel ik me goed. Ik probeer goed voor mezelf te zorgen, heb lieve vrienden en familie en haal voldoening uit mijn werk.
Het is grotendeels genetisch, ik heb er aanleg voor. Iemand anders hoeft geen moeite te doen voor een mooie huid, maar heeft weer andere problemen. De oplossing voor een relatief simpel ‘kwaaltje’ als acne is al best ingewikkeld, laat staan hoe het zit met ernstige aandoeningen. Laten we daarom ook niet te streng oordelen over elkaar.
Je kunt het niet volledig beïnvloeden en dat hoeft ook niet. Fit worden is lastig en misschien wel overschat. Aan de ene kant moet je vooral niet te ingewikkeld over gezondheid doen. Meegaan met allerlei goeroes en hypes, zoals low-carb eten, detoxen of superfoods, is echt zonde van je tijd, geld en energie.
Het zorgt alleen maar voor minder zelfvertrouwen en een schuldgevoel als je het niet volhoudt. Er bestaat geen perfect dieet. Het is uiteraard goed om wat minder vlees en meer groenten te eten. De rest is redelijk arbitrair, maak je daar niet te druk om. machine gym. Er zijn allerlei trucs om minder te eten, maar laat het vooral geen strijd zijn.
Je kunt op papier mooie plannen maken, je vervalt snel in geautomatiseerd gedrag. Bovendien is je gezondheid niet volledig te beïnvloeden. De theorie komt niet overeen met de praktijk. Fit zijn is daarom wat mij betreft geen op zichzelf staand doel. Je hebt het niet op een gegeven moment behaald en dan is het klaar.
Soms ben je er meer mee bezig, soms wat minder. Fit worden is niet zo zwart-wit. In 2017 was ik bij de Get Together Conferene, o. a. met Chi Chiu en Dan John. Sfeer proeven? Bekijk mijn vlog: .
Afbeelding i, Stock Voor wat voldoende beweging is, zijn in 1998 normen vastgesteld: de 'Nederlandse Norm Gezond Bewegen' (NNGB), afgeleid van internationale richtlijnen. Hoeveel je precies moet bewegen om gezond te blijven, hangt af van je leeftijd (machine gym). Voor volwassenen geldt bijvoorbeeld als ideaal een half uur per dag matig intensief bewegen, minstens vijf keer per week en liefst elke dag.
Iemand die vrijwel elke dag en gemiddeld 7,5 uur per week sport is niet gezond bezig, maar sportverslaafd. Echte sportverslaving komt niet zo heel vaak voor, maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal sportscholen en fitnesscentra in Nederland de afgelopen jaren wel flink is gegroeid. Vrouwen van zestien tot dertig jaar zijn tussen 2010 en 2013 dertig procent meer gaan fitnessen, gemiddeld zo'n vijftien minuten extra, naar ruim een uur in de week.
Als je dagelijks of meerdere keren per dag intensief sport, ook tijdens de vakantie en op feestdagen. Als je steeds meer en langer gaat sporten. Als je afspraken, feestjes of werk afzegt om te sporten. Als je in paniek raakt als je een dag niet kunt sporten. Als je doorsport bij een blessure.
Maar wanneer ben je actief genoeg? Daarvoor zijn de Beweegrichtlijnen opgesteld. Daarmee geeft de Gezondheidsraad op basis van wetenschappelijke inzichten advies over hoeveel lichaamsbeweging nodig is voor een goede gezondheid. Voor volwassenen en ouderen geldt: 2,5 uur per week matig intensief bewegen, verspreid over meerdere dagen. Bijvoorbeeld 5 dagen per week 30 minuten stevig doorwandelen.
Bij spierversterkende activiteiten verbeter je je kracht, uithoudingsvermogen en spieromvang. Denk aan trainen met gewichten, oefeningen met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten zoals fietsen. Bij botversterkende activiteiten wordt je lichaam met het eigen gewicht belast, zoals springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen. Balansoefeningen voor ouderen. Dit houdt in dat je je balans bewaart terwijl je staat of beweegt, denk aan op een been staan of een voorwerp van de grond oprapen.
Wat je misschien wel opvalt, is dat cardio ontbreekt in dit rijtje. Dat komt omdat cardio onder de 2,5 uur matig intensief bewegen valt. En vooral gericht is op het verbeteren van je uithoudingsvermogen (conditie) en vetverbranding. Hierbij kun je denken aan hardlopen, stevig wandelen, fietsen, roeien of zwemmen. Wat je vooral moet onthouden over de Beweegrichtlijnen: bewegen is goed, meer bewegen is beter.
Uit onderzoek uit 2018 blijkt dat gemiddeld 47,1% van de Nederlanders van 18+ de Beweegrichtlijnen haalt. 53,8% haalt de 2,5 uur minuten matig intensief bewegen elke week en 77,7% doet 2 of meer keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten. Kijken we naar de tijd die we zittend doorbrengen, dan is daar ook nog heel wat winst te behalen.
Lange tijd achter elkaar zitten is schadelijk voor je gezondheid omdat dit het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt. En dat is niet te compenseren met een sportsessie per dag. Beter is na elk half uur steeds een paar minuten staan of bewegen. Met dat in gedachten kun je je beweegpatroon dus op 2 manieren aanpakken: Meer bewegen: voldoen aan de beweegrichtlijnen Minder zitten: onderbreek het zitten en probeer regelmatig te bewegen door bijvoorbeeld te gaan staan of lopen, waarbij geldt: hoe intensiever bewegen, hoe beter Vaakgehoord is ook het advies om elke dag 10.
Dat is uiteraard heel gezond, maar in de wetenschap is er geen duidelijkheid over hoeveel stappen dit dan moeten zijn. De gezondheidsvoordelen heb je als je 2,5 uur per week matig intensief beweegt. De gezondheidswinst van 10. 000 stappen is afhankelijk van hoe snel je ze zet, want rennen zorgt voor een zwaardere intensiteit en levert daarmee dus meer gezondheidswinst.
000 stappen is gemakkelijk te onthouden, maar ligt voor veel ouderen, chronisch zieken en mensen met (ernstig) overgewicht te hoog, en kan daardoor afschrikken. Te veel bewegen doe je overigens niet zo gauw: daarvoor moet je wel meer dan 10 keer meer bewegen dan de Beweegrichtlijnen. Wat is nou precies die gezondheidswinst die sport en beweging je oplevert? Er gebeurt van alles in je lijf zodra je actief wordt.
Je zet je hart en bloedvaten aan het werk waardoor ze sterker worden, dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten - machine gym. Je lichaam is gemaakt om zich aan te passen. Ga je meer en/of zwaarder bewegen, dan past je lichaam zich daar langzaam op aan. Je spieren (dus ook je hart!) worden sterker, er komen meer bloedvaten in je spieren en de aanvoer en opname van brandstof en zuurstof door je spieren verbetert.
Delen van je hersenen worden extra geprikkeld, de doorbloeding van je hersenen neemt toe en de werking van hormonen en andere stoffen in je brein verbetert. De verbeterde werking van je brein heeft een gunstige invloed op je stemming en zelfs op je cognitieve (verstandelijke) functies. Alle hierboven genoemde aanpassingen zijn omkeerbaar.
Use it or lose it dus! Interessant is ook om te zien hoe bewegen helpt bij verschillende aandoeningen. Voldoende bewegen kan preventief werken (je wordt niet ziek) of juist werken als medicijn (je voelt je fitter). Dit geldt bijvoorbeeld bij: Obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes Fysieke activiteit geeft een boost aan je energieverbranding, hersenen, longen en spieren (machine gym).
Depressie, Dagelijks wandelen of hardlopen in de buitenlucht, krachttraining en ontspanningsoefeningen hebben vaak een gunstige invloed. Het effect kan per persoon verschillen. Je lichaam maakt door de fysieke activiteit hormonen aan die je een goed gevoel geven. COPDBij het beginnen met bewegen of sporten is een COPD patiënt aan het begin waarschijnlijk benauwder, wat erg afschrikt.
Plan na het sporten rust en ontspanning in zodat je lichaam de nodige energie krijgt om te kunnen herstellen. Slaap is ook een erg goede vorm van herstel. Hierbij geldt: duurtraining: 12 tot 48 uur herstel krachttraining: 48 tot 72 uur herstel Ook verliest je lichaam veel water door verdamping en zweten tijdens het sporten.
Een cooling-down na het sporten is ook een goed idee, hoewel niet wetenschappelijk is aangetoond dat dit helpt tegen minder spierpijn, stijfheid of sneller herstel (machine gym). Het kan prettig zijn om met een cooling-down het sporten af te sluiten en je hartslag tot rust te laten komen. Een spiermassage na het sporten kan geen kwaad, maar is ook niet bewezen effectief.
Voor iedereen, dus ook voor sporters, is de Schijf van Vijf het uitgangspunt. Als recreatieve sporter is het niet nodig om jezelf te voeden met gelletjes, supplementen en (eiwit)poeders, omdat je al deze voedingsstoffen uit gewone voeding kan halen. Tips: Let op de tijdstippen waarop je eet of drinkt Eet ongeveer 2 tot 3 uur voor je gaat sporten een goede maaltijd met ongeveer een halve liter (500 ml) drinken.
Als je een intensieve sporter bent moet je er ook voor zorgen dat je voldoende calorieën binnen krijgt om niet ongewenst gewicht te verliezen. Extra eiwitten zijn niet nodig. De meeste krachtsporters krijgen met gezonde voeding voldoende eiwitten binnen. Wil je je je spiermassa vergroten, dan is het advies om wat meer eiwit te nemen.
Eet je te veel eiwitten, dan krijg je niet meer spiermassa maar wordt het overschot aan eiwitten gebruikt als brandstof of opgeslagen in de vorm van vet - machine gym. Eet voldoende koolhydraten. Als cardiosporter heb je naast de nodige eiwitten en vetten ook voldoende koolhydraten nodig. Door het eten van koolhydraten houd je je glycogeenvoorraad op peil.
Als je daarbij vooral voor eten en drinken kiest dat in de Schijf van Vijf staat, krijg je ook de andere benodigde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen binnen.
Sporten wordt vooral gezien als een manier om het lichaam slank en fit te houden, maar het is ook van invloed op onze mentale gezondheid. Prof. dr. Wiepke Cahn, hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht, houdt zich bezig met de effecten van bewegen en sporten op het geestelijk welbevinden.
dr. machine gym. Wiepke Cahn (1961) is hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht en bij Altrecht en is hoofd onderzoek van het zorgprogramma Lijf & Leven - Helende edelstenen. Lijf & Leven ontwikkelt richlijnen, zorgstandaarden en interventies voor de behandeling van lichamelijke problemen bij psychiatrische aandoeningen. „Sporten vergroot de mentale gezondheid en weerbaarheid.
Maar wat is de oorzaak en wat is het gevolg? Zijn ze door het sporten mentaal gezonder geworden? Of is het zo dat mensen die mentaal gezond zijn meer sporten? Studies laten zien wat er gebeurt als mensen (meer) gaan sporten: zij worden psychisch gezonder en hebben minder psychische klachten.
Hij kan het zo mooi en eenvoudig uitleggen, maar het is best complex. Op de korte termijn zorgt beweging ervoor dat je meer neurotransmitters en endorfine aanmaakt, waardoor je je beter voelt. Op de lange termijn versterkt beweging de wittestofbanen in de hersenen, waardoor ze meer informatie doorsturen. machine gym. Vroeger dachten we dat hersenen onveranderlijk waren, maar nu weten we dat ze ‘krimpen’ naarmate we ouder worden.
Bewegen brengt niet alleen chemische processen op gang, het heeft ook psychologische effecten (machine gym). Als het lukt om te gaan sporten, voel je dat je goed voor jezelf zorgt en ben je tevreden over jezelf. Door met anderen te sporten, heb je meer sociale contacten en kom je uit je isolement.
More from Interieur, Entertainment, Bouw algemeen
Navigation
Latest Posts
Geboorte Feest Organiseren
Auto Verkopen Kentekenbewijs
Auto Verkopen Zeeland